Waarom schrijven met pen of potlood?

Schrijven met pen en papier

Tijdens onze mij workshops en presentaties stimuleer ik het gebruik van pen en papier. Niet omdat ik het toetsenbord of beeldscherm wil uitbannen. Laat staan dat ik wars zou zijn van moderne technieken. Nee, er zit een andere gedachte achter.

Digitaal schrijven

Uit onderzoek van psychologen van de University of Californië in Los Angeles blijkt namelijk dat digitaal schrijven en het opnemen van kennis niet altijd even goed samen gaan. Zij onderzochten de invloed van aantekeningen maken met een laptop of tablet op het opnemen van kennis.

Versneld leerproces

Wanneer je met de hand aantekeningen maakt – en dus langzamer schrijft – versnelt dat het leerproces  en dat bevordert de leerprestaties. De informatie die je binnenkrijgt wanneer je met pen en papier meeschrijft moet je veel actiever selecteren en samenvatten. Het is immers onmogelijk ieder woord mee te schrijven. Hierdoor kun je de informatie beter onthouden.

Creatief schrijven

Als het gaat om creatief schrijven, dwingt het werken met pen en papier ook om zinnen en alinea’s in je hoofd te formuleren. Je kunt namelijk je teksten niet zo gemakkelijk eindeloos corrigeren zoals met een digitaal instrument. Bovendien is het handiger om invallen, ideeën en waarnemingen even snel in een schriftje te schrijven dan op de laptop te verwerken.

Pen of toetsenbord

Geeft het jou ook een goed gevoel als je pen is leeggeschreven, de bladzijden vol woorden, zinnen en alinea’s staan? Of gaat je voorkeur toch uit naar een scherm met een toetsenbord?

Bronnen: www.schrijvenonline.org en www.theguardian.com

Geplaatst in schrijfcoaching en getagd met .

Dagelijks ben ik in de weer met taal en tekst en houd ik koers in de dynamische wereld van de hedendaagse media. Ik blog, schrijf en redigeer teksten en verzorg journalistieke producties. Tijdens mijn schrijfworkshops en -presentaties draag ik mijn kennis over. Anderen leren betere teksten te schrijven geeft me voldoening. Vooral als de auteurs meer plezier krijgen in het schrijven.

Wat is jouw mening?