Advies van een thrillerauteur

Thrillerschrijver Jack Molenaar
Jack Molenaar schrijft thrillers.

In 2013 verscheen mijn eerste boek, ‘Complot Sebastiaan’. Ruim voor die tijd had ik al gewerkt aan het manuscript van een ander boek dat vandaag de dag super actueel zou zijn geweest. Juist ja, ik zei: ‘zou zijn geweest’, want het is er nooit gekomen.

In mijn hoofd begon het verhaal in Libanon, in een jong gezin met twee kinderen. Gael, de vader, had gestudeerd, maar was door een ongelukkig toeval in aanraking gekomen met de geheime dienst. Niet dat hij zich had bezondigd aan subversieve activiteiten, maar het bezorgen van een brief was in de ogen van de geheime dienst ernstig genoeg om hem op de zwarte lijst te plaatsen.

Twee dagen later werd hij ontslagen en het vinden van ander werk bleek daarna onmogelijk te zijn. Later besluit hij met zijn gezin naar Europa te vluchten in de hoop daar een beter leven op te kunnen bouwen.

Verdwaald in Libanon

Ziehier in een notendop de strekking van het verhaal. Kijk naar de wereld anno 2016 en zie het briljante referentiekader voor het boek dat er nooit is gekomen. Waarom niet? Omdat ik tijdens het schrijven in Libanon verdwaalde. Ik wist niet waar Gael met zijn gezin woonde en kon onmogelijk een realistische beschrijving geven van zijn leven. Hoe sliep hij, wat at hij, hoe zag zijn baan eruit? Hoe heette die geheime dienst en wat was hun reputatie?

Put uit eigen ervaring

Schrijvende over een situatie in Nederland kan ik in grote lijnen uit mijn eigen ervaring putten. Ik kan Google Streetview raadplegen, er heen rijden en een dagje rondkijken en met mensen praten. Maar in Libanon is dat wat lastiger: ‘Wat ga je doen?’ vraagt mijn vrouw als ik bij de deur mijn jas aantrek. ‘Nou, eigenlijk niet veel,’ antwoord ik. ‘Een beetje rondkijken in Libanon.’

Moraal van dit verhaal: put vooral uit je eigen ervaringswereld en plaats de handelingen in een wereld die je kent, vooral als ze cruciaal zijn voor de realiteitswaarde van je verhaal.


Thrillerschrijver Jack Molenaar publiceerde in 2013 zijn eerste boek. Inmiddels ligt zijn derde thriller in de winkel. 

Aanvulling

Eind oktober 2018 ontving ik he droevige bericht dat Jack plotseling was overleden. Jack leerde ik kennen toen ik als hoofdredacteur van Motorjacht varende schrijvers zocht. Nadat dit maandblad er ziele was gegaan zijn Jack en ik via social media contact blijven houden. Altijd zag Jack kans een met humor doorspekte reactie te formuleren zodra ik iets had gepubliceerd. 

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .