Persoonlijke monumenten

Steen, glas, cortenstaal, brons, versteend hout of teak. Eijgelaar Natuursteen in Barneveld maakt er indrukwekkende persoonlijke monumenten van.

Kees Ruggenberg, Eijgelaar Natuursteen
Kees Ruggenberg, Eijgelaar Natuursteen in Barneveld (foto Cees van Dijk).

Voor het vervaardigen van gedenkstenen en monumenten kunnen tegenwoordig tal van materialen worden gebruikt, legt Kees Ruggenberg uit als we door de showroom van de Barneveldse vestiging van Eijgelaar Natuursteen lopen. Direct wordt duidelijk wat hij bedoelt, want er staan niet alleen traditionele natuurstenen grafzerken, maar ook glazen gedenkplaten en monumenten waarbij een combinatie van materialen is gebruikt.

„Deze voorbeelden laten zien wat de mogelijkheden zijn”, legt Ruggenberg uit. „Als de mensen hier komen, willen we ze met de objecten die hier staan opgesteld op weg helpen, wat suggesties doen en hen begeleiden bij het maken van een keuze.” Dat leidt altijd tot een bevredigend resultaat”, heeft hij ervaren. Ingrijpender word het als de tekst ter sprake komt die op het monument moet aangebracht. Dan spelen de emoties vaak weer op. „De keuze voor een grafmonument is de laatste concrete stap in het verwerkingsproces. Vanzelfsprekend ligt dat gevoelig.”

Emoties

Wat Ruggenberg vooral niet wil, is een standaardoplossing bieden, benadrukt hij als hij in zijn werkkamer enkele kunstzinnige objecten laat zien. „Juist bij de keuze van een gedenksteen of plaat spelen emoties altijd een rol. Ook kunnen de meningen van de nabestaanden weleens uiteen lopen. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan, vind ik.”

Soms hebben de mensen al een idee als ze met Ruggenberg in gesprek gaan komen, maar hij begint altijd met een inventarisatie van de wensen. Ook doet hij een aantal suggesties en laat hij verschillende mogelijkheden zien. „Verder beoordeel ik de technische haalbaarheid. Daarna maak ik een uniek en op de persoonlijke wensen afgestemd ontwerp en stel ik, dat is standaard, een gespecificeerde offerte op. Dat pakket kunnen de mensen vervolgens thuis in alle rust beoordelen. Soms volgen daarna nog wat aanpassingen en pas als de nabestaanden er helemaal mee kunnen instemmen, gaan we het monument maken.”

Gaat het om stenen objecten dan geschiedt de productie grotendeels in de steenhouwerij in Kampen, maar de laatste controle op de uitvoering vindt altijd plaats in Barneveld. Ruggenberg: „Daarbij hanteren we strenge kwaliteitseisen, want een monument staat vrijwel altijd buiten en moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Bovendien stellen gemeenten, als beheerder van de begraafplaatsen, gedetailleerde voorwaarden aan de objecten die er worden geplaatst.”

„Eigenlijk nemen we alle zorg van de nabestaanden uit handen, want we regelen ook de aanvraag van de vergunningen”, vervolgt Ruggenberg. „Daarom zeg ik altijd ‚kijk wat je mooi vindt en of de prijs je aanstaat. Als dat zo is, organiseren wij de rest, tot en met de plaatsing van de grafsteen of het monument. 

Glas en kleur

Traditioneel werden grafmonumenten vooral van natuursteen gemaakt, maar Ruggenberg ziet dat veranderen. „Vooral jonge mensen kiezen voor glazen objecten. Sinds een aantal jaren maken we die bij Art Emotions, ons eigen atelier”, vertelt Ruggenberg. „Door het gebruik van glas is een aantal nieuwe mogelijkheden ontstaan. Zo kunnen we bijvoorbeeld een afbeelding van een foto of een rouwkaart in het glas aanbrengen. Zelfs zandkorrels kunnen worden verwerkt tot een artistieke impressie. Ook handgeschreven teksten kunnen we aanbrengen.”

Dat verwerken van tekst en beeld in glas gedegen vakmanschap vereist, blijkt als Ruggenberg het proces beschrijft. „Die afbeeldingen of teksten worden er ingebrand met emaille, niet met verf, want dat is niet weersbestendig. Onze glaskunstenaar maakt zelfs complete schilderijen in het glas, een behoorlijk arbeidsintensief ambacht waar we in Nederland uniek in zijn. Haar werk levert soms kleurige objecten op die er totaal anders uitzien dan de traditionele monumenten van natuursteen.”

Welke keuze ook wordt gemaakt, het resultaat moet passen bij de wensen van de nabestaanden, vindt Ruggenberg. En daar levert hij graag een bijdrage aan.

www.eijgelaar.nl

Geplaatst in advertorial, publicaties en getagd met .