Beursberichten als inspiratiebron

Beursberichten als inspiratiebron - schrijven

Soms zijn er van die momenten dat mijn inspiratie tot het minimum is gedaald. Tegelijk bestaat de drang – of de druk – om toch iets te schrijven. Wat te doen?

Bij mij lucht het altijd op als ik een frisse neus ga halen. Bij voorkeur maak ik een wandeling in een omgeving waar ik weinig gevaar loop als mijn gedachten afdwalen. Op die momenten kan ik in mijn hoofd van alles de revue laten passeren en meestal kom ik dan thuis met voldoende stof voor een ‘stukkie’.

Inspiratie onder de douche

Sommige mensen, ik behoor ook tot die groep, krijgen volop inspiratie als ze onder de douche stappen. Niet alleen om zich schoon te boenen, maar ook om onder de weldadige stralen energie op te doen voor een volgend geschrift. Nu er voortdurend berichten zien verschijnen over de lange doucheduur van de Nederlander voel ik mij echter bezwaard om in de badkamer mijn inspiratiebron te vinden. Behoud van onze natuurlijke leefomgeving ligt ook mij na aan het hart.

Lees de beursberichten

Dan maar de wandelschoenen aan. Dat is een stuk milieuvriendelijker en nog goed voor lijf en leden ook. Maar stel dat het vreselijk slecht weer is, dan ga je de deur toch niet uit? Dat klopt. Sinds kort heb ik een daarom een alternatief voor mijn soms opdrogende bron van inspiratie. Ik pak dan mijn tablet en lees de beursberichten.

Nu kan ik mij voorstellen dat de meeste creatievelingen niet direct opveren bij de gedachte de dagelijkse beursberichten te gebruiken als aanleiding voor een nieuw artikel, een pakkende column of een blog. Toch leveren de stukjes vaak onverwachte invalshoeken op.

Olieprijs naar nieuw dieptepunt

Zo ook dit keer. Nu de weersomstandigheden niet geschikt zijn voor een inspirerende wandeling zoek ik mijn toevlucht tot het laatste nieuws van de beursvloer. Slechte berichten, want beleggers doen massaal hun aandelen in olie van de hand. Wat is er loos? Goedkopere olieprijzen, meldt de journalist. Ongetwijfeld bedoelt de schrijver dat de prijs van olie naar een nieuw dieptepunt zakt. Ja, dan zou ik ook afhaken, als ik mijn geld daar in had zitten. Maar als de olieprijzen goedkoper worden, is misschien het moment aangebroken om in te stappen.

Gelukkig doet computergigant IBM vandaag de doeken open. Dat is nog eens wat anders dan een boekje opendoen over de bedrijfsresultaten. Laat staan dat ze het doek ophalen of hun financiële situatie uit de doeken doen. Nee, doeken opendoen. Dan is er vast iets vreselijks aan de hand.

Dat is nog niet alles. De presidentsverkiezingen in Amerika houden de gemoederen van de beleggers bezig. Nu Clinton haat opmars lijkt voort te zetten, komen de beleggers uit hun schulp. Wauw! Vroeger kropen ze uit hun schulp, maar dat is voorbij. Er gaat blijkbaar wat gebeuren daar aan de overkant van de oceaan.

Tegen het zere been

Dan die olieprijs. Dat blijft de beurskoersen beïnvloeden. Ik citeer: “Dit was met name tegen het zere been van Saudi-Arabië, maar ook enkele andere golfstaten”. Na een dergelijke zin  kan ik mij helemaal voorstellen dat beleggers uit koers raken en hun aandelen massaal van de hand doen.

Als je tegen een moment van volstrekte afwezigheid van inspiratie aankijkt, wat is dan jouw remedie? Of neem je dan ook je toevlucht tot de beursberichten?

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .