Bijzondere verhalen van gewone mensen

Met de fotograaf wandel ik door de bossen bij Stroe. We zijn op weg naar het graf van een Daffodil, een auto die hier waarschijnlijk in de jaren ’60 zijn einde vond. Een mysterie en ondanks de twee pagina’s die er later over in de Barneveldse Krant verschijnen, is het nog steeds een raadsel wat er destijds met de auto is gebeurd.

Boek Cees van Dijk

Als we na de fotosessie teruglopen, belt de redactie van de krant. Of ik de komende zomermaanden een serie interviews wil doen met mensen die een bijzonder verhaal hebben te vertellen. Er zitten dramatische gebeurtenissen bij, waarschuwt de redacteur. Zonder er verder over na te denken neem ik de opdracht aan en enkele dagen later zit ik aan tafel bij een man die 24 uur per dag klaarstaat voor zijn ernstig zieke vrouw.

Intiem en emotioneel

Nu ik op die ontmoeting terugkijk, moet ik toegeven dat ik me herhaaldelijk heb afgevraagd hoe het zou zijn. Thuiskomen bij mensen die je niet kent en dan een gesprek voeren over persoonlijke, soms intieme en meestal emotionele momenten in hun leven.

Nadat eerste gesprek volgen er tijdens de zomermaanden van 2017 nog een aantal. Iedere keer word ik gastvrij ontvangen als ik met mijn opschrijfboekje en pen voor de deur sta. Steeds ervaar is dat als heel bijzonder. Met een kop koffie of thee, aan de keukentafel of in de tuin, voer ik openhartige gesprekken waarbij ik op al mijn vragen antwoord krijg.

Als ik terugdenk aan die ontmoetingen dan vind ik het nog altijd opmerkelijk dat we zoveel hebben gelachen. En dat mensen ondanks de ellende waarmee ze worden geconfronteerd nog zo positief in het leven staan.

Barneveldse Krant

Van degenen die ik heb gesproken mocht een aantal een ballonvaart maken die door Barneveldse Krant werd georganiseerd. Hun verhalen vormen de basis van dit boek. Daarnaast heb ik in die drie zomermaanden gesprekken gevoerd met andere ‘gewone mensen met een bijzonder verhaal’. Een selectie daarvan heb ik ook in deze bundel opgenomen. Alle artikelen verschenen in juli, augustus en september 2017 in de Weekendbijlage van de Barneveldse Krant.

Dit boek (met de onderstaande knop kun je het downloaden en lezen op een tablet, computer of e-reader) en de artikelen die daarin zijn opgenomen had ik nooit kunnen maken zonder de gastvrije ontvangst en de openhartigheid waarmee alle geïnterviewden mij te woord hebben gestaan. Daarom bedank ik ze allemaal voor voor hun vertrouwen. 

Wil je mijn interviews lezen? Download dan het gratis ebook waarin ik een aantal artikelen heb gebundeld. Op de hoogte blijven van schrijfnieuws, mijn schrijfworkshops en mijn publicaties? Abonneer je op ‘Creatief met tekst en taal’, mijn gratis nieuwsbrief.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief

Creatief met tekst en taal

Ontvang elke maand teksttips, schrijfadviezen en taalnieuws. Ook bevat mijn nieuwsbrief een overzicht van interessante publicaties, boekrecensies en aantrekkelijke aanbiedingen.

Geplaatst in publicaties en getagd met .