Ideeën voor je blog liggen op straat

Waar zou ik dan over moet bloggen? Hoe kom ik aan blogideeën? Deze vragen moet ik regelmatig beantwoorden als ik mensen enthousiast probeer te maken om hun schrijfactiviteiten met een blog een extra impuls te geven. Kijk om je heen, adviseer ik dan. Overal zijn onderwerpen die het waard zijn om over te schrijven. Je moet ze alleen zien. Schrijven is dus vooral kijken.

Zo legde ik vanmorgen de laatste hand aan een artikel over een kudde wisenten die is uitgezet in een natuurgebied op de Veluwe. Wisenten? Voor degenen die iets minder biologische kennis hebben eerst een korte uitleg. Ruim duizend jaar geleden leefden er in Nederland wisenten, ook wel Europese bizon genoemd, in het wild. Begin vorige eeuw waren ze nagenoeg uitgestorven en kon je ze alleen nog vinden in dierentuinen.

Blogideeën bij Radio Kootwijk
Radio Kootwijk, een betonnen kolos in het grootste natuurgebied van Nederland.

Radio Kootwijk

In Nederland ging in 2014 een stichting aan de slag om de dieren weer terug te brengen in hun natuurlijke leefomgeving. Dat leidde ertoe dat er sinds vorig jaar weer een kleine kudde rondloopt in een afgeschermd gebied in de omgeving van het voormalige zendstation Radio Kootwijk.

Betonnen kolos

Vooral dat laatste gegeven intrigeerde mij. Hoe is het mogelijk dat er zo’n  grijs industrieel gebouw bestaat in het hart van het grootste natuurgebied in Nederland? Zeker, ik wist dat hier in vervlogen tijden radioverbindingen met de overzeese gebiedsdelen werden onderhouden, maar ik had er geen idee van dat de betonnen kolos, in de volksmond aangeduid als de ‘kathedraal’ er nog steeds stond.

Op adem komen

Daar lag dus de bron van inspiratie voor een nieuw blog. Ik ging op zoek naar informatie en dook in de geschiedenis van Radio Kootwijk. Ooit had ik een oude collega die in zijn jonge jaren als politieman was gestationeerd op de Veluwe en vaak sprak over de eenzame fietstochten die hij tijdens zijn surveillance maakte. Radio Kootwijk was dan een plek waar hij even op adem en op temperatuur kwam.

Blogideeën of spannende thriller

Bij mijn verdere zoektocht vergat ik al snel de wisenten. Er borrelden ook ideeën op voor een spannende thriller die zich hier zou kunnen afspelen. Ook wilde ik weten hoe het geweest moet zijn om in de volstrekte eenzaamheid van de Veluwe verbinding te maken met een radiostation in Nederland-Indië. Genoeg stof voor nieuwe teksten dus.

Wrakke Lelijke Eend

Datzelfde gebeurde toen ik een interview deed met iemand die zijn wrakke Lelijke Eend ombouwde tot een echte retro sportwagen. Natuurlijk was het interessant om te beschrijven hoe hij dit project had aangepakt en om te zien dat zijn inspanningen tot een indrukwekkend resultaat hadden geleid.

Retro sportwagen

Tegelijk wilde ik meer weten van de modellen, de bedrijven die zich op deze markt begeven en de andere liefhebbers die zoveel tijd en energie steken in het opknappen en ombouwen van een bijna niet meer te redden Citroën 2CV. Ook die zoektocht leidde weer tot een bron van inspiratie. Misschien gaat de hoofdpersoon van mijn eerste roman wel in zo’n retro sportwagen op zoek naar zijn oude liefde die hij in Frankrijk voor het eerst kuste toen hij daar met zijn Lelijke Eend was gestrand.

Notitieboekje, pen of potlood

Aan stof voor een artikel, een blog of een boek is eigenlijk nooit gebrek. Houd ogen en oren open en een notitieboekje met pen of potlood potlood gebruiksklaar. Briljante invallen en geweldige blogideeën gaan dan niet verloren. Mocht zich een pauze in je creatieve proces voordoen – een schrijversblokkade bestaat immers niet zoals je in één van mijn eerdere blogs kunt lezen – dan kun je altijd terugvallen op je aantekeningen.

Geld verdienen

Heb je voldoende stof gevonden om een boeiend blog te schrijven en wil je daar ook geld mee verdienen. Stap dan in de wereld van de affiliate marketing. Dat klinkt ingewikkeld, maar als je gebruik maakt van LinkPizza wijst alles zich vanzelf. 

Geplaatst in blogtips en getagd met .