Cabo da Roca, verder westelijk kun je niet

Vrienden hadden ons herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevaren van de kaap. Niet alleen kunnen hier vervelende winden waaien, ook de slingerende weg naar Cabo da Roca is berucht. Bij motorrijders is de route populair, maar menige ‘biker’ heeft zich hier vergist in de haarspeldbochten en de tocht naar de kaap niet kunnen voltooien.

Vuurtoren op Cabo da Roca in Portugal.
Nog steeds is de vuurtoren op Cabo da Roca bemand. Helaas is de locatie niet geopend voor het publiek.

Als wij ons over de slingerende weg voorzichtig naar het westen begeven, is het rustig en kunnen we zelfs de auto even aan de kant zetten om van het indrukwekkende uitzicht op ons te laten inwerken.

Certificaat voor de toeristen

Nu is het rustig, maar in het hoogseizoen is de kaap een drukbezochte toeristische attractie en kan het soms een probleem zijn om op de  parkeerplaats nog een plekje te vinden. In het restaurant annex souvenirwinkel is ook een postkantoor, waar je een certificaat kunt kopen dat aantoont dat je op deze plek bent geweest. Dit keer volstaan wij met het maken van een paar foto’s waarna we nog geruime tijd met ontzag naar de tegen de rotsen beukende golven blijven kijken. De Aziatische toeristen om ons heen hebben er geen idee van, maar wij weten hoe het is om daar in de diepte op een bootje te vertoeven.

Dichtregel van Luís de Camões

Cabo da Roca, volgens dichter Luís Vas de Camões hier eindigt het land.

Voor degenen die zich afvragen wat er op het monument staat: “Cabo da Roca: Onde a terra se acaba e o mar começa” (hier eindigt het land en begint de zee), een regel van de Portugese dichter Luís Vas de Camões.

Vuurtorenwachters van de Portugese marine

Ondanks de geografische betekenis van Cabo da Roca is de vuurtoren hier minder belangrijk voor zeelieden dan de lichten van Cabo Carvoeiro, verder in het noorden bij Peniche, of Cabo Raso verder in het zuiden. Daarom werd de vuurtoren lange tijd verwaarloosd. Pas in 1897 werd er een zogenaamde fresnellens geïnstalleerd. In 1980 volgde een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Hoewel het licht in 1990 werd geautomatiseerd, is er nog steeds een bemanning van enkele vuurtorenwachters. De toren is eigendom van de Portugese marine en niet toegankelijk voor het publiek.

Cabo de São Vicente, indrukwekkende kaap

By Concepcion AMAT ORTA…, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54213687
Cabo São Vicente, het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland.

Het uiterste zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland, Cabo de São Vicente, Kaap St. Vincent in het Nederlands. Ook een indrukwekkende plek. Daar ga ik zeker nog een stukje aan wijden.

Geplaatst in reisimpressies en getagd met .