Het goede leven in de gouden jaren

Voor mijn presentatie op een 60-plusbeurs zoek ik afbeeldingen van voorwerpen waarvan mijn kleinkinderen zich afvragen wat het zijn. Een telefoon met een hoorn en een draaischijf, een kolenkit of een typemachine. Ze hebben geen idee.

Tijden van weleer herleven

Een melkboer die langs de deur kwam met melkbussen waaruit hij een liter verse melk tapte, de groenteboer – sommige mensen hadden het over de groenteman – die in mijn jonge jeugd nog met paard en wagen zijn waren uitventte, de schillenboer of de kolenboer. Hoewel de kinderen aan mijn lippen hangen, slaag ik er nauwelijks in uit te leggen wat deze mensen deden.

Kolenkit, vuilnisemmer, wasteil en telefoon.
Kolenkit, vuilnisemmer, wasteil en telefoon.

Tijden van weleer die mij nog vers in het geheugen liggen. Als ik eraan terugdenk, besef ik wat er in de afgelopen tientallen jaren is veranderd. Dat is ook wa Annegreet van Bergen in haar twee boeken beschrijft.

In ‘Het goede leven’ pakt ze de draad op van haar bestseller ‘Gouden jaren’. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen.

Gouden jaren en Het goede leven van Annegreet van Bergen.
Nederland veranderde en is in de afgelopen vijftig jaar steeds welvarender geworden.

Van Bergen laat met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? En wie biedt zijn gasten nog een rokertje aan?

Gouden jaren

Enkel citaten uit ‘Gouden jaren’ het eerdere boek van Annegreet van Bergen:

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’

‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’

‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’

‘Gouden jaren’ vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede.

Herkenbare anekdotes

Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider? Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en foto’s die herinneringen roepen aan een tijd die nog niet eens zover achter ons ligt. Het laat zien hoe anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Over Annegreet van Bergen

Journaliste en schrijfster Annegreet van Bergen (Enschede 1954) volgde een opleiding economie. Na ruim dertig jaar in de Randstad te hebben gewoond, keerde zij in 2006 terug naar de oostelijke kant van de IJssel en woont sindsdien in Zutphen. Naas de twee boeken genoemde boeken schreef zij: De lessen van burn-out (2000). In 2010 verscheen Mijn moeder wilde dood, een praktisch en tegelijk persoonlijk verhaal over zelfbeschikking.

Schrijfworkshop ‘Levensverhaal’

Beide boeken van Annegreet van Bergen vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor degenen die hun levensverhaal in een boek of magazine willen vastleggen. Wil jij dat ook graag, maar wee je niet hoe je dat aan kun pakken? Kom naar een van mijn schrijfworkshops, laat mij je verhaal opschrijven of je helpen bij het verwoorden van je dierbare herinneringen.

Geplaatst in boekentip en getagd met .