‘Kan het niet een stukje korter?’

Worstelen met de beschikbare ruimte. Voor vrijwel elke journalist is dat een bekend probleem. Tegelijk vormt ‘kort’ schrijven voor veel auteurs een interessante uitdaging. Korter, dus krachtiger, houd ik de deelnemers aan mijn schrijfworkshops voor als zij de neiging nauwelijks kunnen onderdrukken om met veel woorden weinig te zeggen.

Interview Ineke van de Kolk en haar vier dochters. Links fotograaf Jacob Carl Pauw van Pauw Media

Daar moest ik aan denken toen onlangs een van mijn collega’s op de redactie van de Barneveldse Krant meldde dat hij een telefoontje had gekregen van iemand die ik binnenkort zou interviewen. Kan het artikel niet wat korter worden, had zij hem gevraagd.

Dat zal ik uitleggen. Elk zomer organiseert de Barneveldse Krant een verhalenwedstrijd. Lezers die in het verspreidingsgebied van de krant wonen kunnen mensen voordragen waarvan zij vinden dat die een verzetje kunnen gebruiken. Uit de talrijke inzendingen kiest de redactie zes winnaars die tijdens het Ballonfiësta Barneveld met de ballon van de BDU, uitgever van onder meer de Barneveldse Krant, de lucht in mogen.

Verhalen gebundeld in een e-book

Vorig jaar heb ik de winnaars van een ballonvaart geïnterviewd. Hun verhalen heb ik gebundeld in een e-book dat je hier kunt downloaden. Ook dit jaar spreek ik met de gelukkigen die op 22 augustus een ballonvaart boven Barneveld en omgeving gaan maken.

Meestal leveren de gesprekken zoveel stof op dat de twee pagina’s van de weekendbijlage die ik ter beschikking heb ontoereikend zijn. Zelden heb ik meegemaakt dat ik mijn redactionele ruimte niet ten volle kan benutten. Tot het moment van dit telefoontje.

Verjaardag en een trouwerij

Dit voorval spookt voortdurend door mijn hoofd als ik op een warme zomeravond op weg ben naar Ineke van de Kolk in Voorthuizen, een van de prijswinnaars die binnenkort in het mandje van de luchtballon stapt. Met haar en haar vier dochters ga ik praten over haar naderende vijftigste verjaardag, de trouwerij van haar oudste dochter en haar werk in een hospice. En wat verder ter tafel komt.

Volgens mij hebben we voldoende stof om de twee pagina’s te vullen. Daar denken mijn gesprekspartners dus anders over. Enigszins gespannen bel ik aan. Een interview met vijf vrouwen en dan niet genoeg te praten en te schrijven hebben? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

Nadat de fotograaf zijn werk heeft gedaan, er de nodige hilariteit ontstaat als moeder Ineke door de hangmat zakt en we uiteindelijk aan de tafel zitten, kan het gesprek beginnen. Snel wordt duidelijk dat er meer dan voldoende interessante onderwerpen de revue zullen passeren. Die twee pagina’s komen wel vol. Anderhalf uur later klinkt het eensgezind: “Hadden we niet gedacht, maar we hebben toch heel wat kunnen vertellen. Daar kun je vast genoeg over schrijven.”

Benieuwd naar het resultaat? Op 11 augustus verscheen het verhaal van Ineke en haar dochters in de weekendbijlage van de Barneveldse Krant.

Gratis e-book

Zes bijzondere verhalen - Barneveldse Krant

Het interview met Ineke en haar dochters is ook opgenomen in ‘Zes bijzondere verhalen’. Download hier het gratis e-book.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .