‘Jeukwoorden en andere kriebels’

Jeukwoorden en andere kriebels

Taal is een veelzijdig instrument. We gebruiken het om boodschappenbriefjes te maken, stellen er ingewikkelde beleidsnota’s mee op en schrijven er boeken, kranten en tijdschriften mee vol. En we sturen elkaar dagelijks ontelbare e-mails. Maar schrijven we begrijpelijk? Komt onze boodschap over?

Voor het boodschappenbriefje is dat niet zo’n probleem. Dat gebruiken we in de supermarkt en zolang we zelf maar begrijpen wat we met ons gekriebel bedoelen is er weinig aan de hand. Ingewikkelder wordt het als we iemand anders, de lezer, iets duidelijk willen maken. Hoe snel ontstaan misverstanden doordat we geen klare taal gebruiken? Vooral ambtenaren en managers kunnen er wat van.

Verzamelen in een boek

Onlangs kwam ik weer een onbegrijpelijke tekst tegenkwam. Toen ben ik aan het verzamelen geslagen. Een korte speurtocht leverde al verrassend veel materiaal op. En nadat ik op mijn Facebookpagina hulp had gevraagd om mijn verzameling uit te breiden, dreigde mijn digitale brievenbus bijna verstopt te raken.

“Velen schrijven, slechts weinigen worden gelezen”

Cees van Dijk

Verzamelaars zetten hun kostbaarheden in een kast, hangen ze aan de muur, leggen ze in een vitrinekast, maar wat doe je met een verzameling woorden en teksten die niets zeggen? Inderdaad, daar maak je een boek van. En daar ben ik nu druk mee bezig. De buitenkant staat in de steigers en aan het binnenwerk wordt hard gewerkt.

Jeukwoorden en andere kriebels

Bijdragen aan ‘Jeukwoorden en andere kriebels’

Wil je nog een bijdrage leveren? Stuur me jouw jeukwoorden, wezelwoorden, vaagtaal, sjoemeltaal, ambtenarentaal, kantoortaal of andere onbegrijpelijke teksten. Natuurlijk moet ik een selectie maken, maar als je suggestie in mijn boek komt, krijg je een gratis digitaal exemplaar. En ik vermeld je naam. Aarzel dus niet langer, stuur me de tekst waar jij de kriebels van krijgt.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .