Schrijfworkshop ‘Schrijven voor jezelf’

In een dagboek kun je altijd, op elk moment en op elke plaats je verhaal kwijt. Vergelijk het met een vriend of vriendin die geduldig luistert en er altijd is. Schrijven in een dagboek is ontspannend en helpt voortdurend piekeren te voorkomen. Je houdt jezelf een spiegel voor, maakt je dromen waar en leert je doelen te realiseren. Ook leg je dierbare herinneringen vast in een boek dat elke dag aan waarde wint.

Schrijfworkshop Zo schrijf je een dagboek

Voor wie schrijf je? Dat is bij veel schrijfworkshops of -trainingen een van de eerste vragen. In dit geval is het antwoord simpel: je schrijft voor jezelf, want jij bent zelf de belangrijkste lezer van je persoonlijke notities. Wil je de kracht van een journaal of dagboek ontdekken? Volg dan de schrijfworkshop ’Schrijven voor jezelf’.

Schrijven, observeren, loslaten en vastpakken

Wisseling van de seizoenen of veranderingen in het weer zorgen voor een natuurlijke transformatie waardoor je creatiever gaat denken. Leg dat vast in een dagboek of journaal, de ideale plek om gedachten, gevoelens en waarnemingen te bewaren. Door op de juiste manier te schrijven kom je in contact met jezelf. Laat je innerlijke stem spreken en de woorden rollen vanzelf uit je pen. Tijdens het schrijven voer je een conversatie met jezelf. Je luistert naar jezelf en zult je leven  intenser beleven.

Veilige plek voor je gevoelens

In een dagboek of journaal (In het Engels heet dit ‘journaling’) kun je al je heftige of minder ingrijpende emoties kwijt. Tegelijk biedt het een veilige plek om je gevoelens te onderzoeken. Moet het een lijst, een overzicht zijn van je dagelijks activiteiten? Nee, dat hoeft niet, maar als je juist die wilt vastleggen, moet je dat doen. Aan jou de keuze, want vergeet niet: je schrijft voor jezelf. Die aantekeningen, uitgebreide notities of langere teksten bieden je later op verschillende manieren inspiratie. Om je leven anders in te vullen, om stress te vermijden, om anders om te gaan met je emoties of sterker en zelfbewuster te worden.

Opslagplaats van observaties

Hoe je het noemt, journaal, dagboek of notitieboek, maakt niet uit. Belangrijk is wel dat het voor jou een bijzondere betekenis heeft. Het is een plek van zelfexpressie, een instrument om duidelijkheid te krijgen wat voor jou belangrijk is in je leven, een opslagplaats van observaties, een bewaarplek voor gedachten, en een manier om je creativiteit te koesteren. Voor veel mensen fungeren journaals en dagboeken als een vertrouwenspersoon.

Dagboek schrijven - schrijfworkshop

Gevoelens, kleuren, geuren en geluiden

Geen idee waarover je kunt schrijven? Dat alleen al is een onderwerp. Je kunt over alles schrijven, want de lijst met onderwerpen is oneindig lang. Waar denk je nu bijvoorbeeld aan? Waar zit je mee? Wat spreekt je nu het meest aan? Tijdens de workshop ’Schrijven voor jezelf’ leer je hoe je gevoelens, indrukken, geuren, kleuren en geluiden in woorden kunt vatten en kunt noteren.

Schrijf van je af of naar je toe

Na een korte introductie gaan we tijdens de schrijfworkshop aan de slag met schrijftechnieken die je helpen om onderwerpen, gebeurtenissen, indrukken en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Aan de ene kant schrijf je van je af wat je los wilt laten. Aan de andere kant probeer je juist je verlangens naar je toe te schrijven.

Niet het resultaat, het schrijfproces telt

Voor deze schrijfworkshop hoef je echt geen taalvirtuoos te zijn. Je schrijft immers voor jezelf en je laat juist al je twijfels en onzekerheden los. Niet het resultaat telt, wel het schrijfproces en wat dat met je doet.

Met de schrijftechnieken die je tijdens deze schrijfworkshop leert kun je thuis verder aan de slag. Al schrijvend zul je merken dat duidelijk wordt wat je bezighoudt, wat je ermee kunt doen en hoe je los kunt laten wat niet voor je werkt.

Voor wie is ‘Schrijven voor jezelf’ bedoeld?

Deze schrijfworkshop is een aanrader als je

  • gemakkelijk wilt schrijven over hetgeen je bezighoudt
  • van je dagboek een vertrouwenspersoon wilt maken
  • scherper en gemakkelijker wilt formuleren
  • een plek wilt hebben om je emoties, belevenissen en gedachten vast te leggen

Kosten van de schrijfworkshop

Deelname aan deze schrijfworkshop kost € 47,50 euro per persoon (minimaal zes en maximaal tien deelnemers). Koffie, thee en water zijn bij de prijs inbegrepen. Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding van je schrijfactiviteiten? Na afloop van de workshop maak ik daar graag afspraken over.

Wie geeft ‘Schrijven voor jezelf’?

Als journalist en redacteur schrijf ik voor verschillende kranten en tijdschriften vooral persoonlijke verhalen waarin de mens centraal staat. Daarnaast organiseer ik schrijfvakanties- en workshops en begeleid ik beginnende en gevorderde auteurs. Ook ben beschikbaar voor persoonlijk advies als je vast dreigt te lopen met je schrijfactiviteiten.

Wil je iets van mij lezen? Kijk dan op mijn blog waar ik schrijf over tekst en taal. Voorbeelden van mijn werk vind je in mijn portfolio. Kijk ook eens naar wat anderen van mijn workshops vonden. Nog meer weten? Klik hier.

Waar en wanneer zijn de workshops?

In 2018 – 2019 staan verschillende workshops op het programma:

  • Data en locaties volgen

De workshop begint om 13.30 uur. Rond 16.30 uur sluiten we de bijeenkomst af.

Aanmelden en informatie

Heb je vragen of wil je op de hoogte blijven van het winterprogramma en de data waarop de verschillende schrijfworkshops plaatsvinden? Stuur me een bericht en ik reageer binnen 24 uur.

Geplaatst in .