Schrijf elke week een kort verhaal

Kort verhaal schrijven

Vraag als gepassioneerd amateurschrijver aan bekende auteurs welke weg naar succes leidt en ze zullen zeggen: “Schrijven, lezen, publiceren. En dat voortdurend herhalen”. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, dus.

Dat klinkt eenvoudig, maar hoe komt deze goede raad over op iemand die dolgraag een boek wil publiceren en van uitgevers de ene na de andere afwijzing krijgt? Of bij ieder artikel een briefje van de hoofdredacteur ontvangt dat er in zijn tijdschrift deze maand helaas geen plaats voor is. Dat er van het enthousiasme weinig overblijft en de moed in de schoenen zakt, is gemakkelijk voor te stellen. Toch is het verstandig om de goede raad van de gevierde schrijvers niet in de wind te slaan. Hoe? Door bijvoorbeeld elke week minstens één kort verhaal te schrijven.

Roman, thriller of biografie

Beginnende schrijvers zijn vaak ambitieus. Zij hebben hun zinnen gezet op het publiceren van een roman, een thriller of een biografie. Dat is niet zo vreemd, want het zijn populaire vormen en lezers zijn er vertrouwd mee. Die ambitie kent echter ook een keerzijde. Hoe lang duurt het voordat je boek af is en naar de drukker kan? Zelfs als je snel werkt en alles meezit dan is het nog een enorme opgave om een boek binnen een jaar in de winkel hebben. Niet alleen betekent dit een enorme investering in tijd en energie, je moet ook over flink wat doorzettingsvermogen beschikken om binnen redelijke tijd een compleet boek af te leveren.

Alternatief voor een boek

Is er een alternatief? Jazeker. Ga bijvoorbeeld korte verhalen schrijven. En stel jezelf een duidelijk doel. Neem je bijvoorbeeld voor om elke week een kort verhaal af te ronden. Ik verzeker je, dat geeft voldoening. Ook zul je merken dat je steeds gemakkelijker en sneller gaat schrijven. Regelmatig oefenen werpt zijn vruchten af. Ook de kwaliteit van je verhalen gaat snel omhoog, want  52 slechte verhalen achter elkaar te schrijven dat is onmogelijk. Toch?

Bundel je verhalen

Oké, zul je denken. En dan heb ik al die verhalen geschreven, maar na een jaar is mijn eerste boek er nog steeds niet. Dit is een misvatting. Als de kwaliteit van je geschriften verbetert en je hebt na twaalf maanden een geselecteerde bundel verhalen klaarliggen, waarom zou je er dan geen boek van maken?

Zoeken naar invalshoeken

Laten we er geen doekjes om winden. Elke week een verhaal schrijven is geen sinecure. ’t Is niet eenvoudig en het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Beschouw het proces als een mogelijkheid om het nuttige met het aangename te verenigen. Je schrijft, je zoekt naar een invalshoek, je bedenkt bij elk verhaal een spannend begin, een aansprekend middenstuk en een zinderend einde. Na een week zet je de laatste punt.

Schrijven voor ontspanning

Regelmatig, in dit geval één keer per week, een kort verhaal schrijven betekent ook voortdurend nieuwe ideeën bedenken, karakters verzinnen, plots ontwikkelen en je vastbijten in dialogen. Heb je een drukke baan? Juist dan kan een dagelijks schrijfmoment voor ontspanning zorgen. Mocht je een periode van een jaar te lang vinden, beperk de periode dan tot een paar maanden. Zie de hele exercitie vooral als een creatieve schrijfoefening met een tastbaar resultaat.

Spreekt deze aanpak je aan, maar twijfel je nog? Heb je vragen? Stuur me een berichtje. Ik geef je graag persoonlijk advies. Heb je al een paar verhalen op de plank liggen en wil je dat ik er een professionele, kritische blik op werp? Neem contact met me op en we bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Misschien is één van mijn schrijfworkshops iets voor jou.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .