Leg je levensverhaal vast

Waardevolle herinneringen, leg ze vast in een levensboek of een magazine.
Laat waardevolle herinneringen niet verloren gaan, leg ze vast in een boek of magazine.

Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal. Ook jij. Ingrijpende gebeurtenissen, vreugdevolle en verdrietige ervaringen, in ieders leven komen ze voor. Ze vormen een schat aan waardevolle herinneringen.

Wil je die vastleggen? Voor jezelf, voor de kinderen of de kleinkinderen? Misschien wel om ze met andere mensen te delen. In een autobiografie of een levensboek krijgt jouw verhaal een tastbare vorm. Ik help je graag om je herinneringen en belevenissen op een aantrekkelijke manier op te schrijven en er een boek van te maken.

Zelf je levensverhaal schrijven

Als je op internet zoekt naar mogelijkheden om je eigen verhaal te schrijven, er een boek te maken en misschien zelfs wel uit te geven, kun je kiezen uit een overweldigend aanbod. Wat kan ik daar aan toevoegen? Veel, maar vooral mijn persoonlijke aanpak.

Technisch gezien kan bijna alles. Stuur je tekst naar één van de vele aanbieders en je krijgt een prachtig boek terug. In kleur of zwart-wit, met een harde kaft of niet, in klein of groot formaat. Keuze genoeg. Tegelijk zit daar echter het spreekwoordelijke addertje onder het gras. Want hoe schrijf je een aantrekkelijk verhaal? Doe je er wel of geen illustraties en foto’s bij? Hoe schrijf je bijschriften, welke koppen spreken aan en hoe is de opbouw van je verhaal? Is er sprake van een spanningsboog, kloppen de feiten?

Twijfel je, loop je vast?

Ik kan nog tal van andere vragen bedenken. Heb je daar geen antwoord op, twijfel je, loop je vast? Ik help je. Niet alleen door antwoorden te geven, vragen te stellen, suggesties te doen of ideeën aan te dragen. Nee, ik bied je meer, want samen maken we van je belevenissen en herinneringen een uniek verhaal. Ik help je tijdens het hele traject. Vanaf het eerste moment werken we samen en maken we van jouw boek een bijzonder project.

Levensboek of (auto)biografie schrijven
Samen maken van je belevenissen een uniek verhaal.

Vooraf maken we afspraken die voor jou en voor mij duidelijk aangeven wat we van elkaar kunnen verwachten, wanneer het boek af moet zijn, wat ik precies voor je ga doen en wat de totale kosten zijn. Als we die details hebben geregeld, kunnen we aan de slag.

Samen werken aan jouw boek

Heb je veel te vertellen, maar wil je liever dat ik het opschrijf? Dat kan. In een aantrekkelijk boek leg ik je levensverhaal in woorden en beelden vast voor je partner, familie of dierbare vrienden.

Tijdens onze gesprekken komen tal van onderwerpen aan de orde. Je kindertijd en jeugd, je schoolperiode en het moment waarop je ging werken, verliefd werd en misschien een gezin stichtte. Waar droomde je van, welke wensen had je? Ook schetsen we, bijvoorbeeld, een beeld van je idolen, je favoriete boeken of films en je reizen. We kunnen het boek chronologisch opbouwen, maar ik kan er ook een onderwerp of periode uitlichten. Ik adviseer je, maar het is jouw boek, dus jij bepaalt.

Zo pak ik het aan

Tijdens ons kennismakingsgesprek vertel ik hoe ik je verhaal vastleg. We bespreken wat jij wilt vertellen en welke wensen je hebt voor het boek. Ook bekijken we of je voldoende foto’s en illustraties hebt of dat we bijvoorbeeld nog een portretfoto zullen maken.

Schrijf je levensverhaal of (auto)biografie en leg je herinneringen vast.
Ga je de stap zetten om je persoonlijke verhaal op te schrijven?

Vervolgens maak ik een opzet voor jouw levensverhaal. Daarin leg ik je wensen vast en beschrijf ik de globale inhoud van het boek en de data en plaatsen van de interviews. In een apart overzicht staan de kosten van het totale project, het aantal te drukken boeken en de opleveringsdatum.

Vragen en antwoorden

Als we met elkaar in zee gaan, spreken we af op een voor jou geschikte plek. Misschien in je favoriete restaurant, café of andere plaats waar jij bijzondere herinneringen hebt? Jij vertelt, ik luister, stel vragen en maak aantekeningen. Na onze eerste gesprekken ga ik schrijven. Daarna stuur ik je mijn tekst zodat je deze kunt aanvullen of veranderen. Jouw wijzigingen verwerk ik in een tweede concept.

Foto’s en andere afbeeldingen

Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we welk beeldmateriaal beschikbaar is. Oude foto’s kunnen een plek in het boek krijgen. Ook een handgeschreven brief, een kindertekening, een krantenknipsel, een geboorte- of trouwkaart kunnen we gebruiken. Eventueel kunnen we voor de omslag van het boek een portretfoto laten maken.

Vormgeving

Al een aantal jaren ik werk samen met mijn Portugese collega Deize Fonseca Serrano (www.cnergia.net), een gepassioneerde en ervaren grafisch ontwerper. Zij geeft het boek vorm met mijn teksten, de foto’s en de illustraties die jij en ik hebben uitgezocht. Voordat het boek naar de drukker gaat, krijg je een digitale versie. Uit ervaring weet ik dat dit een spanend moment is. Ineens is jouw verhaal vastgelegd en tastbaar geworden. Nu kunnen we de laatste wijzigingen en correcties aanbrengen. Als je de proefdrukken goedkeurt, wordt het boek gedrukt.

Ben je enthousiast geworden, ga je de stap zetten om je persoonlijke verhaal op te schrijven of door mij vast te laten leggen? Wil je weten wat het kost? Heb je andere vragen? Laat het me weten.

Schrijfworkshops

Wil je zelf je levensverhaal schrijven, maar heb je wat hulp nodig? Ik organiseer op verschillende data in diverse plaatsen workshops. Hier kun je de details vinden. Meer weten? Neem contact met me op.

Inspiratie opdoen? Hier zijn enkele leestips