Leg je levensverhaal vast

(vervolg van pagina 1)

Tijdens onze gesprekken komen tal van onderwerpen aan de orde. Je kindertijd en jeugd, je schoolperiode en het moment waarop je ging werken, verliefd werd en misschien een gezin stichtte. Waar droomde je van, welke wensen had je? Ook schetsen we, bijvoorbeeld, een beeld van je idolen, je favoriete boeken of films en je reizen. We kunnen het boek chronologisch opbouwen, maar ik kan er ook een onderwerp of periode uitlichten. Ik adviseer je, maar het is jouw boek, dus jij bepaalt.

Zo pak ik het aan

Tijdens ons kennismakingsgesprek vertel ik hoe ik je verhaal vastleg. We bespreken wat jij wilt vertellen en welke wensen je hebt voor het boek. Ook bekijken we of je voldoende foto’s en illustraties hebt of dat we bijvoorbeeld nog een portretfoto zullen maken.

Leg je levensverhaal vast in een boek.
Een boek van je levensverhaal.

Vervolgens maak ik een opzet voor jouw levensverhaal. Daarin leg ik je wensen vast en beschrijf ik de globale inhoud van het boek en de data en plaatsen van de interviews. In een apart overzicht staan de kosten van het totale project, het aantal te drukken boeken en de opleveringsdatum.

Vragen en antwoorden

Als we met elkaar in zee gaan, spreken we af op een voor jou geschikte plek. Misschien in je favoriete restaurant, café of andere plaats waar jij bijzondere herinneringen hebt? Jij vertelt, ik luister, stel vragen en maak aantekeningen. Na onze eerste gesprekken ga ik schrijven. Daarna stuur ik je mijn tekst zodat je deze kunt aanvullen of veranderen. Jouw wijzigingen verwerk ik in een tweede concept.

Foto’s en andere afbeeldingen

Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we welk beeldmateriaal beschikbaar is. Oude foto’s kunnen een plek krijgen in het boek. Ook een handgeschreven brief, een kindertekening, een krantenknipsel, een geboorte- of trouwkaart kunnen we gebruiken. Eventueel kunnen we voor de omslag van het boek een portretfoto laten maken.

Vormgeving

Al een aantal jaren ik werk samen met mijn Portugese collega Deize Fonseca Serrano (www.cnergia.net), een gepassioneerde en ervaren grafisch ontwerper. Zij geeft het boek vorm met mijn teksten, de foto’s en de illustraties die jij en ik hebben uitgezocht. Voordat het boek naar de drukker gaat, krijg je een digitale versie. Uit ervaring weet ik dat dit een spanend moment is. Ineens is jouw verhaal vastgelegd en tastbaar geworden. Nu kunnen we de laatste wijzigingen en correcties aanbrengen. Als je de proefdrukken goedkeurt, wordt het boek gedrukt.

Levensverhaal vastleggen in een boek.
Schrijf zelf je levensverhaal of laat het opschrijven.

Ben je enthousiast geworden, ga je de stap zetten om je persoonlijke verhaal op te schrijven of door mij vast te laten leggen? Wil je weten wat het kost? Heb je andere vragen? Laat het me weten.

Schrijfworkshops

Wil je zelf je levensverhaal schrijven, maar heb je wat hulp nodig? Ik organiseer op verschillende data in diverse plaatsen workshops. Hier kun je de details vinden. Meer weten? Neem contact met me op.

Inspiratie opdoen? Hier zijn enkele leestips