Schrijven met een pen voorkomt afleiding

Bij de voorbereidingen van mijn schrijfworkshops adviseer ik de deelnemers altijd pen en papier mee te nemen. Dat lijkt overbodig, maar vaak krijg ik de vraag of een tablet of laptop niet veel handiger is. Graag leg ik dan uit dat schrijven met een pen of potlood in tal van opzichten beter is dan tikken op een toetsenbord.

Schrijven met pen en papier
Schrijven met pen en papier houdt niet alleen de vingers, maar ook de geest soepel.

Zelf heb ik vastgesteld dat het inderdaad werkt. Sinds begin van dit jaar houd ik een dagelijks journaal bij. Daar heb een notitieboekje van Moleskine voor aangeschaft met blanco witte pagina’s, zonder lijntjes dus. Die beschrijf ik elke dag met een vulpen die ik alleen voor dat doel gebruik. Inderdaad, een vast ritueel.

Anders schrijven

Aanvankelijk legde ik vooral mijn dagelijkse belevenissen vast. Waar ik mee bezig was geweest, wie ik had ontmoet, welk nieuwsbericht mijn aandacht vroeg. Nu ik een poosje elke dag in mijn boekje schrijf en op deze manier aan het werk ben, merk ik dat ik anders ga schrijven. Ik laat gemakkelijker mijn gedachten de vrije loop, er borrelen voortdurend nieuwe ideeën op en ik voel me minder geremd.

Ander voordeel is dat ik niet word afgeleid. Bijvoorbeeld doordat er allerlei berichten op mijn scherm verschijnen en ik de neiging nauwelijks kan onderdrukken om toch even te kijken wie er op mijn Facebook-, LinkedIn- of Twitterbericht hebben gereageerd.

Zinnen in je hoofd formuleren

Als ik op mijn laptop werk, zoals nu bij het schrijven van dit blogbericht, ben ik onwillekeurig voortdurend bezig met het verbeteren van de zinnen die ik heb geschreven. Even snel teruglezen, een ander woordje, een tikfout verbeteren. Bij het schrijven met mijn speciale vulpen gebeurt dat niet. Ik dwing mezelf namelijk om geen fouten te maken, want niets is zo lelijk als doorgekraste woorden. Daarom formuleer ik de zinnen in mijn hoofd en komen ze er – meestal – foutloos uit.

Vandaag las ik op nos.nl een berichtje waarin mijn persoonlijke ervaringen wetenschappelijk worden onderschreven. Uit verschillende onderzoeken onder studenten blijkt namelijk dat de degenen die notities met de hand maken de informatie beter kunnen onthouden dan hun medestudenten die op een laptop werken.

Bijna letterlijk overschrijven

“De huidige generatie studenten kan zo snel typen dat ze bijna letterlijk overschrijven wat gezegd wordt”, stelt Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Vorig jaar zei hij bij Nieuwsuur. “Zo gaat informatie het ene oor in en er via je tien vingers weer uit. Je hersenen verwerken het niet.”

Wie daarentegen schrijft, maakt een motorisch geheugenspoor waardoor een uitgebreider patroon van hersenactiviteit kan plaatsvinden. “Als je overtypt wat de docent zegt, hoef je niet meer samen te vatten of te parafrasen”, aldus Kirschner. “Terwijl dat juist belangrijk is. Als je iets in je eigen woorden opschrijft, dan doe je er iets mee en daardoor onthoud je het beter.”

Dagelijks schrijven

Misschien denk je nu dat deze bewering geldt voor studenten, maar niet voor schrijvers die een tekst moeten produceren of aan een blog werken. Uit ervaring weet ik dat dagelijks schrijven met pen en papier je schrijfkwaliteiten fors kan verbeteren. Probeer het maar eens een poosje. Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat me weten of het voor jou ook werkt.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .