Waarom schrijven met pen of potlood?

Schrijven met pen en papier
Digitaal schrijven en opnemen van kennis gaan niet goed samen.

Tijdens mijn schrijfworkshops en presentaties stimuleer ik het gebruik van (vul)pen en papier. Niet omdat ik het toetsenbord of beeldscherm wil uitbannen. Laat staan dat ik wars zou zijn van moderne technieken. Nee, er zit een andere gedachte achter.

Zelf heb ik altijd een klein notitieboekje van Molsekine bij me. Dat gebruik ik om citaten, invallen, opmerkelijke teksten en andere indrukken in vast te leggen. Voor mijn interviews en reportages staat een voorraadje goedkopere notitieboeken in de kast

Digitaal schrijven

Uit onderzoek van psychologen van de University of California in Los Angeles blijkt namelijk dat digitaal schrijven en het opnemen van kennis niet altijd even goed samen gaan. Zij onderzochten de invloed van aantekeningen maken met een laptop of tablet op het opnemen van kennis.

Versneld leerproces

Wanneer je met de hand aantekeningen maakt – en dus langzamer schrijft – versnelt dat het leerproces  en dat bevordert de leerprestaties. De informatie die je binnenkrijgt wanneer je met pen en papier meeschrijft moet je veel actiever selecteren en samenvatten. Het is immers onmogelijk ieder woord mee te schrijven. Hierdoor kun je de informatie beter onthouden.

Creatief schrijven

Als het gaat om creatief schrijven, dwingt het werken met pen en papier ook om zinnen en alinea’s in je hoofd te formuleren. Je kunt namelijk je teksten niet zo gemakkelijk eindeloos corrigeren zoals met een digitaal instrument. Bovendien is het handiger om invallen, ideeën en waarnemingen even snel in een schriftje te schrijven dan op de laptop te verwerken.

Pen of toetsenbord

Geeft het jou ook een goed gevoel als je pen is leeggeschreven, de bladzijden vol woorden, zinnen en alinea’s staan? Of gaat je voorkeur toch uit naar een scherm met een toetsenbord?

Bronnen: www.schrijvenonline.org en www.theguardian.com

Geplaatst in schrijfcoaching en getagd met .

Eén reactie