Schrijven, een spiegel naar binnen en buiten

Door een stevige de jetlag loop ik met een wattenhoofd via een kleurrijke glas-in-lood schuifpui de ontbijtzaal binnen. Alle tafeltjes zijn nog vrij. Ik ga bij het raam aan een maagdelijk wit tafeltje zitten. Het bord schuif ik opzij en ik haal mijn schrift met een evenzo maagdelijk witte pagina tevoorschijn. Het ontbijtbuffet lacht me toe, maar ik weet de verleiding te weerstaan en wijd mij eerst, voordat mijn collega’s binnen stommelen, aan mijn dagelijks ritueel: schrijven en cappuccino’s drinken.

Dagboek als vaste vriendin

Mijn leven als purser is dynamisch. Vliegen van Amsterdam naar New York en de week erop naar Sydney. Altijd andere bestemmingen en nieuwe collega’s. Ik ben nieuwsgierig, dus zoek ik zelfstandig wandelexcursies uit om de natuur te bewonderen en in contact te komen met de lokale bevolking. Vele indrukken rijker kom ik  thuis. Om niet overstelpt te raken door alle prikkels is mijn dagboek mijn vaste vriendin op reis.

Annelies van der Zee
Anne van der Zee schrijft elke week een blog.

Schrijven als bewustwording van een groeiproces

Door rugproblemen moet ik de vliegwereld na een aantal jaren vaarwel zeggen en ik besluit voor mezelf te beginnen. De werkzaamheden in mijn eenvrouwsbedrijf zijn niet minder afwisselend. Dat komt doordat mijn gevoelswereld niet eentonig is. Soms verzucht ik zelfs: “Was het maar saai”.

Als wandelcoach en trainer ontmoet ik iedere dag klanten met een uniek en indrukwekkend verhaal en bijhorende levensvragen. Schrijven helpt mij niet alleen het groeiproces van mijn klanten vast te leggen maar ook mijn eigen ontwikkeling op peil te houden. Ik vertrouw mijn dagboek of toetsenbord alles toe. Soms gericht, dan weer  losse eindjes.

Biografie tijdens een druilerige winter

Dan leidt het lot mij naar een bruisend leven in Monchique, in het zuiden van Portugal, waar mijn partner Eus en ik een Bed & Breakfast beginnen. Tijdens een druilerige winter besluit ik alle losse eindjes bij elkaar te rapen en mijn biografie te schrijven. Hierdoor krijg ik meer inzicht, een betere balans en een diepere relatie met anderen.

Geen boek maar blogs

Ook al speel ik met het idee, het schrijven mondt (nog) niet uit in een boek, wel in wekelijkse blogs. Waarom? Om mensen stof tot nadenken te geven en om mezelf en anderen een spiegel voor te houden. Uit de reacties maak ik op dat de lezers zich herkennen in mijn verhaal.

Schrijfwerk ook toegespitst op ons bedrijf

Hoewel ik schrijven leuk vindt, heb ik geen idee wat er vakkundig bij komt kijken. Ik ga op zoek naar advies. Via Google vind ik op www.ceesvandijk.nl interessante schrijfworkshops. Die bieden mij niet alleen handvatten voor blogs, maar ook een basis voor de bouw van een nieuwe website en de creatie van ‘The Art of Joy Magazine’. Dit brengt afwisselend schrijfwerk met zich mee, ook toegespitst op ons bedrijf. Elke keer kom ik weer laaiend enthousiast thuis, met een koffer vol nieuwe schrijf- en bedrijfsinzichten.

Wat is mijn drijfveer om te schrijven?

In een paradijselijke wereld, rijk aan nieuwe ontmoetingen, treed ik naar buiten en maak ik het gasten naar de zin. Schrijven daarentegen is een creatief moment voor mezelf waarin ik mij even afsluit van de buitenwereld. Zodra ik het publiceer, kijk ik weer uit naar de interactie die het teweeg brengt. Dat inspireert mij weer voor een volgend blog. Wie schrijft die blijft. In alle opzichten. Wat is jouw drijfveer om te schrijven?

Annelies van der Zee exploiteert met haar partner een B&B in het zuiden van Portugal en blogt op www.theartofjoy.nl.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .