Schrijven tijdens wereldreis

Nadat ik jaren lang een historisch onderzoeksbureau had gehad waarbij de hoofdactiviteit bestond uit het samenstellen van jubileumboeken, ging ik in 2010 met mijn partner op wereldreis. Op onze catamaran Bella Ciao (schoonheid, tot ziens).

Rheinhilde van der Kroes aan boord van de Bella Ciao met een zojuist gevangen dorade.
Rheinhilde van der Kroef aan boord van de Bella Ciao met een zojuist gevangen dorade.

Blogggen en publiceren

Ik kon toen mijn oude werk niet meer blijven doen, maar de behoefte aan schrijven bleef, wellicht nam de behoefte om onze unieke ervaringen op schrift vast te leggen en te delen met anderen zelfs toe. Dus ik begon blogs en artikelen te schrijven over onze tocht, over de plaatsen die we bezochten, de mensen die we ontmoetten, hun geschiedenis, hun cultuur. Ik schrijf iedere maand een verhaal op onze website www.bellaciao.nl en zo nu en dan publiceer ik een verhaal in het blad Zeilen.

Verhaal op ‘smaak’ brengen

Het schrijven van deze verhalen vereist een intensief  terugkeren naar datgene wat je beleefd hebt, niet alleen naar de feiten, maar vooral ook maar de sfeer, op zoek naar dat ene treffende voorbeeld dat je verhaal ‘op smaak’ brengt. Het zoeken ook naar de kern van je belevenissen: wat maakte het daar zo bijzonder, hoe kun je de lezer meenemen op je reis….?

Intenser beleven

Door het schrijfproces voor de website breng ik ordening in de vaak enorme berg belevenissen, die zo’n reizend leven als het onze nu eenmaal oplevert. Het is, terwijl je achter je computer zit te schrijven, alsof je alles opnieuw meemaakt, maar dan intenser, meer doorleefd.  Mijn doel is nooit elk detail neer te schrijven; nee, ik wil telkens de kern van onze belevenissen voor mezelf en onze lezers over het voetlicht krijgen.

Ordenen en documenteren

Het schrijven dus om te ordenen. En bovendien documenteer je op deze manier je reis voor ‘later’…. Wat dat betreft heb je op je eigen website natuurlijk meer vrijheden dan bij artikelen voor tijdschriften zoals Zeilen. Daar ben je meer gebonden aan een formule, aan een maximum aantal woorden, een bepaalde stijl. Daar is de uitdaging vooral om mijn beleving binnen dat kader neer te zetten. Ik begin vaak met een verhaal, en daarover ben ik dan niet tevreden – meestal is het gewoon te lang en te saai.

Schrappen en herordenen

Dat leg ik een tijdje weg. En als ik er dan weer mee aan de slag ga, vindt er een rigoureus schrappen en herordenen plaats. Altijd een leuke puzzel. En ineens zie ik een verhaal voor mijn ogen ontstaan, waarvan ik denk: ja, dat loopt, dat zou een ander misschien ook leuk vinden om te lezen.  Bij dit soort schrijven gaat het dus meer om het ‘spelen’ met je verhaal, de vorm, de stijl. Op die manier ontstaat er voor jezelf een bepaalde afstand tot de daadwerkelijke belevenissen.

Doelen, vormen en stijlen

Er zijn vele varianten van schrijven, ik heb er hiervan één belicht, waar ik mij vooral mee bezighoud.  Er zijn nog honderden andere manieren, doelen, vormen, stijlen van schrijven. Altijd inspirerend, altijd een uitdaging om er uit te krijgen wat je erin wilt leggen. En dat wil je bereiken, immers wie schrijft die blijft.

Mensen, gebeurtenissen, geschiedenis

Zeilend reizen. Zo verkennen Rheinhilde van der Kroef en haar partner de wereld. Daarbij raakt zij voortdurend geïnspireerd door mensen, en gebeurtenissen. Als historica legt zij vaak een verband tussen de plekken die zij ontdekt en de geschiedenis. Tijdens mijn schrijfworkshops besteden we volop aandacht aan het ordenen van je ideeën en de inspiratie die je soms uit de eenvoudigste dingen kunt halen.

Wil je meer weten over mijn schrijfworkshops ‘Zo schrijf je een boeiend reisverhaal‘ en andere schrijfactiviteiten? Stuur me een berichtje (contact met Cees).

Geplaatst in schrijfcoaching, schrijfnieuws en getagd met .