Schrijversblokkade bestaat niet

Schrijfworkshop - Levensverhaal

Iedere schrijver kent het. Je hoofd zit vol ideeën, maar op het moment waarop je gaat schrijven, stokt het creatieve proces. Wat er in zit, komt er niet uit. De frustratie neemt toe en uiteindelijk gebeurt er niets. Is dit het schoolvoorbeeld van een schrijversblokkade?

Gebrek aan creativiteit

Onverwacht loop ik zelf tegen deze barrière aan. Na een rusteloze nacht besluit ik daarom eerst maar mijn gedachten te ordenen en mijn hoofd leeg te maken. Dat mislukt als ik achter het toetsenbord kruip. Eindeloos tuur ik naar het scherm. Vertwijfeld schrijf ik een paar zinnen om ze vervolgens weer weg te halen. Mijn creativiteit laat me volledig in de steek.

Nu heb ik altijd een handzaam opschrijfboekje binnen bereik waar ik met potlood mijn invallen in noteer. Nu ik weer tegen een wit beeldscherm aankijk en er geen vloeiende zinnen uitgroeien tot aaneengesloten alinea’s, slaat de vertwijfeling toe. Biedt mijn notitieboekje soelaas? Helaas, dit keer leidt mijn aanpak niet tot het wegnemen van mijn blokkade.

Onzekerheid en paniek

Ik raak lichtelijk in paniek. Zou ik het ook hebben, schiet het door mijn hoofd. Is dit nu een ‘writers block’? Met een licht gevoel van onzekerheid ga ik op zoek naar het antwoord. Na wat ‘browsen’, vind ik een bevredigend antwoord. Een schrijversblokkade blijkt niet te bestaan. Hooguit kan er sprake zijn van een pauze in het creatieve proces. Wat een opluchting. Helaas kan ik de bedenker van deze definitie niet meer achterhalen, maar laat hij zich melden als hem dit stukje onder ogen komt. Ik wil dan graag persoonlijk mijn dank uitspreken voor de geruststellende woorden.

Mijn angst voor een schrijversblokkade is geheel weggenomen. Daar blijft het echter niet bij. De hele kwestie heeft ook geleid tot inspiratie voor een nieuw stukje. En daar zou ik zonder een ‘writers block’ dus nooit op zijn gekomen. Inderdaad, de creatieve pauze is voorbij. Tijd om weer aan de slag te gaan.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .