Zo begon Jack aan zijn eerste thriller

In 2012 besloot ik een boek te gaan schrijven. Iets van een thriller, of in ieder geval iets spannends. Ooit had ik op TV een interview gezien met de Engelse schrijver Roald Dahl. Hij had achterin zijn prachtige tuin een huisje met openslaande deuren, waardoor onder het schrijven de zachte, zomerse wind door zijn uitdunnende haren speelde. Dat visioen dreef mij naar het schrijverschap: genieten van de eenzame strijd om het verhaal in je hoofd tot leven te laten komen in woorden.

Jack Molenaar en zijn eerste twee boeken.

Spannende ontknoping

Zo begon ik. Niet in een tuinhuisje, maar in mijn minuscule werkkamer op de bovenste etage van ons huis.  En ik begon zonder verhaal in mijn hoofd. Daarin zaten alleen vage karakters die ik liet groeien tot bijna tastbare hoofdpersonen. Ik deelde hun leven en ging met hen op reis naar de spannende ontknoping van het verhaal. Na het zetten van de laatste punt had ik een zwaarlijvig manuscript van maar liefst 90.000 woorden.

Toen kwam de vraag of ik uitgevers bereid zou vinden het als boek uit te geven. De zoektocht daarnaar werd een verhaal op zich. Uiteindelijk vond ik iemand die er iets in zag, al was de omvang iets te veel van het goede. “Slank het af tot 75.000 woorden en je bent mijn man”, zei hij.

Zodoende kroop ik weer achter de pc en begon in eenzame opsluiting aan het proces van achteruit schrijven. In maart 2013 kwam Complot Sebastiaan uit en werd een maand later genomineerd voor de Gouden Strop, een prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar.  Niet dat ik die ook won, maar alleen al de nominatie was de moeite waard om door te gaan.

Vooraf bedachte verhaallijn

In augustus 2015 verscheen mijn tweede thriller Donker Verleden. Dit keer geen ontspinnend verhaal, maar een vooraf bedachte verhaallijn. Het werkte makkelijker, maar toch mistte ik de ook voor mij onverwachte wendingen. Die kan je namelijk niet vooraf bedenken.

Nu werk ik aan boek drie en weer is mijn werkwijze een beetje anders geworden. Zou je ook iets over dat proces meekrijgen tijdens een schrijfvakantie in Portugal? Vast wel!

Over Donker Verleden

Het verhaal begint in de Zaanstreek als de vierjarige Lisette Vos in de kelder van haar ouderlijk huis op een gruwelijk geheim stuit. Dertig jaar later wordt ze ontvoerd door een man, die zijn gezicht verbergt achter een masker. Hij beeldt zich in een beroemd chirurg te zijn en treft voorbereidingen haar te opereren. Volgens zijn diagnose zit haar hoofd vol met waanbeelden en kan ze alleen gered worden door die uit haar hersenen te verwijderen.

Haar man, de advocaat John van Dijk, schakelt Dik Daalman, de geslepen oud-rechercheur die als privédetective voor zijn kantoor werkt, in om haar te vinden. Als later blijkt dat de verdwijning van Lisette mogelijk verband houdt met de oude, onopgeloste Zaanmoorden, schakelt de politie het Netwerk Misdaad Bestrijding (NMB) in. Daarmee komt Jessica Block, de jonge en talentvolle hoofdrechercheur van het NMB, in beeld. John raakt ervan overtuigd dat de oplossing in het donkere verleden van Lisettes ouders ligt.

Over Jack Molenaar

Jack Molenaar is in 1949 in Schagen geboren en woonde later in Zaandam. Tot 1995 was hij directeur van een autoleasemaatschappij. Daarna vestigde hij zich in Friesland en legde hij zich toe op de verhuur van motorjachten. In die periode startte hij als freelance-auteur voor kranten en tijdschriften. Hij debuteerde in 2013 met de thriller Complot Sebastiaan. Jack Molenaar woont in Zeewolde. Zie www.nieuwe-boeken.info.

Geplaatst in schrijfcoaching, schrijfnieuws en getagd met .