Porto, zwerven door steile steegjes

Porto, daar moet je naar toe. Zeker als je toch in de buurt bent, aldus een goede bekende die het weten kan. Dit advies nemen we dus ter harte. Bovendien hadden de vriendelijke havenmeesters in Povoa de Varzim er ons al op gewezen dat het met de metro slechts een klein halfuurtje duurt voordat je in het centrum van de Portugese stad bent.

Porto en de brug over de Douro
Onder de brug over de Douro liggen de traditionele boten waarmee de port werd vervoerd.

Met de metro

Verkleed als rasechte toeristen, compleet met rugzak en petjes, gaan we op pad. Inderdaad, de splinternieuwe metro brengt je binnen dertig minuten naar Porto. Dat deze moderne treinverbinding vrijwel geheel bovengronds rijdt, mag geen naam hebben. En voor de prijs, 5,50 euro voor een retourtje, hoef je het ook niet te laten.

Brug over de Douro

In de folder lazen we al dat Porto enkele jaren geleden is uitgeroepen tot favoriete toeristenstad. Daar kunnen we ons in alle opzichten iets bij voorstellen. Natuurlijk is er de fameuze brug over de Douro, zijn er de prachtige gebouwen, de bekende port-producenten en de bootjes op de rivier, beladen met vaten port. Maar het leukst van alles is toch een zwerftocht door de steile steegjes om uiteindelijk aan de kade te komen met talloze restaurantjes en kraampjes. Voor een citytrip is dit een ideale bestemming. Alles op loopafstand en word het wandelen je teveel dan is er altijd nog de bovengrondse metro.

Steile steegjes en een indrukwekkend uitzicht over de Douro.
Lissabon heeft het, maar Porto is het.

Verscholen eettentjes

Wie echt lekker wil eten, moet even op onderzoek gaan in de wirwar van nauwe straatjes net achter de kade. Daar zijn verscholen eettentjes waar je voor een schappelijke prijs eenvoudige, maar uiterst smakelijk gerechten krijgt voorgeschoteld.

Wat ons vooral opvalt, is de reinheid van de stad. En de prijzen? Die vallen reuze mee. Wij dronken een met zorg gemaakte overheerlijke cappuccino voor slechts anderhalve euro.

Stedentrip naar Porto

Porto leent zich uitstekend voor een kort bezoek. Er zijn directe vliegverbindingen en binnen drie uur sta je vanaf verschillende Nederlandse luchthavens in het centrum van de stad. Kijk hier voor de beschikbare accommodaties.

Schrijfworkshop ‘Reisverhalen schrijven’

Beleef je reizen nog intensiever door er over te schrijven. Maak van je belevenissen een boek of houd een blog bij. Hoe je da doet, leer je tijdens mijn schrijfworkshop ‘Zo schrijf je een boeiend reisverhaal’. Meer weten? Klik hier voor de details.

Geplaatst in reisimpressies en getagd met .