Torre de Belém, baken voor zeelieden

Drie keer zijn we in de buurt geweest, maar nog niet eerder hebben we een bezoek gebracht aan Lissabon. En aan de befaamde Torre de Bélem. Die herinnert aan de avontuurlijke tochten van de oude zeehelden die, anders dan de hedendaagse zeilers, zonder geavanceerde navigatiemiddelen naar onbekende bestemmingen vertrokken. Een bron van inspiratie voor degenen die, net als ik, houden van schrijven en zeilen.

Torre de Belem aan de monding van de Taag bij Lissabon.
Torre de Belém, een fort aan de monding van de Taag.

Fort in de Taag

In het begin van de 16e eeuw gaf Manuel I opdracht deze toren als fort te bouwen in het midden van de Taag. Dit was het startpunt van de zeehelden die de handelsroutes verkenden en op zoek gingen naar nieuwe rijkdommen voor de Portugezen. De Torre de Belém werd een symbool van de expansiedrift van Portugal.

Verdedigingswerk

Hoewel oorspronkelijk bedoeld als verdedigingswerk werd de toren in de loop der jaren een baken voor de zeelieden die na een jarenlange reis eindelijk weer in het vaderland terugkeerden. Op de binnenplaats staat het beeld van ‘Onze Vrouwe van de Behouden Thuiskomst’ een symbool van bescherming voor de zeelieden op reis.

Golf van Biskaje

In 2006 meerden we af in de jachthaven van Cascais. Toen al hadden we het plan om de trein te nemen en de befaamde toren te bezoeken. Blij als we waren dat we na een stevige tocht over de Golf van Biskaje en langs de Portugese westkust onze eindbestemming in zicht hadden. Het kwam er niet van.

Jaren later lag de NOMAS weer in Cascais. Ook toen zat een trip naar de toren er niet in. Ook niet in 2013 toen we in de baai van Cascais voor anker gingen.

Zeiltochten

Voortdurend hadden we het gevoel dat we toch een klein eerbetoon moesten brengen aan ‘Onze Vrouwe’. Daarom reizen we per auto naar Cascais en maken we een tussenstop bij de Torre de Belém. Nu ligt het bouwwerk niet meer in het midden van de Taag, maar dicht aan de oever.

Vanaf een terrasje hebben we er een fraai uitzicht op. Zeker als de ondergaande zon de toren in een warme goudgele goed zet. Herrineringen aan onze zeiltochten komen boven. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk brengen we een groet aan de Torre.

Inspiratie

Schrijven geeft een extra dimensie aan mijn zeiltochten of andere trips. Zodra ik ergens ben, probeer ik objecten of gebeurtenissen te vinden die een relatie hebben met de zee, met varen en met zeilen. Maritieme historie is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Als ik een paar dagen later de foto’s uit Belém bekijk, borrelen allerlei ideeën op voor een mooi verhaal over de zeelieden van weleer en de rol die de toren in de loop der eeuwen heeft gespeeld. Het idee is er, nu de uitwerking nog. Daar ga ik mee aan de slag.

Ga schrijven

Ook inspiratie opgedaan tijdens je reizen? Schrijf erover. Dat is niet alleen interessant om te doen, maar je beleeft je trips ook intensiever. Als je reizen en schrijven leuk vindt, maar nog wat puntjes op de ‘i’ wilt zetten, kom dan naar mijn schrijfworkshop ‘Zo schrijf je een boeiend reisverhaal‘. Wil je meer weten over mijn schrijfworkshops? Stuur me een berichtje en binnen 24 uur reageer ik (contact met Cees).

Meer lezen over Lissabon, Cascais en de Torre de Belém? In de volgende boeken vind je een schat aan informatie. 

Stedentrip naar Lissabon

Nog nooit in Lissabon geweest? Dan wordt het hoogtijd voor een stedentrip naar de Portugese hoofdstad. Kijk hier voor de hotels en andere accommodaties in de regio. Wij verbleven vlakbij het station in Cascais. De trein bracht ons binnen een half uur in het centrum van Lissabon.

Geplaatst in reisimpressies en getagd met .