Tragiek van een landgoed

Boekentip 'Niet ons soort mensen'
Over tegenwerkende ambtenaren en andere frustraties.

Intimidatie, machtsmisbruik en leugens in een miljonairsdorp. Dat belooft wat. Zeker als het gaat om een waargebeurd verhaal. In ‘Niet ons soort mensen’ beschrijft Rob Slewe zijn belevenissen nadat hij samen met zijn broer eigenaar wordt van landgoed Elswoutshoek in het buitengebied van Bloemendaal.

Dwarsliggende ambtenaren

Vanaf het moment dat Slewe begint met de herstelwerkzaamheden van het verwaarloosde landgoed liggen ambtenaren dwars. Zelfs als hij een roestig hek wil vervangen, moet hij het werk stilleggen vanwege een ontbrekende vergunning. Klagen over het gebrek aan medewerking heeft geen zin en mondt zelfs uit in een ‘klachtverbod’. En dan is de lezer nog maar aan het begin van het ruim 270 pagina’s tellende boek.

Vermeende misstanden in Bloemendaal

Bladzijde na bladzijde beschrijft de auteur de tegenwerking van ambtelijke organisaties en de frustraties die hem dat oplevert. Als het ook begint te rommelen in de lokale politiek, krijgen de media belangstelling voor de gebeurtenissen rond Elswoutshoek. Zelfs een landelijk actualiteitenprogramma ruimt zendtijd in voor een reportage over de vermeende misstanden in Bloemendaal.

Hoor en wederhoor

In een artikel in Quote krijgt de Bloemendaalse burgemeester Ruud Nederveen de wind van voren, maar de journalisten bieden hem wel de gelegenheid zich te verweren. En dat is precies waar het wringt in het boek van Stewe. Van het aloude principe ‘hoor en wederhoor’ is bij hem geen sprake. Daardoor is zijn eenzijdige verslag meer een opeenvolging van frustraties dan een doorwrocht verhaal over politieke en ambtelijke misstanden.

Gemiste kans

Als Stewe ook nog termen gebruikt als ‘wat een hufters’ en een vroegtijdig opgestapte wethouder een ‘hyprociet en verwend meisje’ noemt, wordt het tijd het boek terzijde te leggen. Jammer, want de lezer blijft achter met het gevoel dat de auteur een kans heeft gemist om een betrouwbare onthulling te doen van de vermeende misstanden in de lokale politieke en ambtelijke wereld van Bloemendaal.

  • Niet ons soort mensen
  • Rob Slewe en Heleen Niele
  • Uitgeverij Xander
  • Prijs: 19,99 euro (e-book: 9,99 euro)
Geplaatst in boekentip en getagd met .