Voorkom blogmissers: vijf tips

Al gestart met bloggen? Bloggen is in, dus we moeten ook meedoen. Hup, even een site in de lucht of een blog toevoegen en we gaan aan de slag. Doe dat en de kans op ernstige fouten is levensgroot aanwezig. Als er geen plan is, bestaat de kans dat het al snel mis gaat, schreef ik al eerder. Deze keer vijf tips om blogmissers te voorkomen.

Bereik je doelgroep met een professioneel blog.
Bereik je doelgroep met een professioneel blog.

Tip 1 – begin direct met een e-maillijst

Bied, vanaf het eerste moment dat je met een blog begint, de bezoekers de mogelijkheid om in te schrijven, zodat ze je blog gemakkelijk kunnen volgen. Hoe meer abonnees je hebt, hoe gemakkelijk je het publiek, jouw doelgroep, kunt bereiken. En een lijst met adressen is ook noodzakelijk als je een nieuwsbrief of een digitaal magazine wilt versturen.

Tip 2 – ontwikkel een contentstrategie

Vraag je, voordat je het eerste bericht op de site zet, af voor wie je eigenlijk schrijft. Als je dat goed in beeld hebt, kunt je beginnen met  het opstellen van een lijst van ideeën voor je berichten. Natuurlijk is er niets mis met spontaan opborrelende  invalshoeken voor een interessante ‘post’, maar het is wel verstandig om dit voortdurend te toetsen aan je contentstrategie.

Ook is de lijst met ideeën handig voor het moment waarop de creativiteit je even in de steek laat en de inspiratie ontbreekt. Neem in je planning in ieder geval de wijze van publiceren op (bijvoorbeeld een blogbericht, YouTube video of podcast). Belangrijk: zorg voor kwaliteit en voorkom ‘meer van hetzelfde’.

Tip 3 – regelmaat en orde

Elke avond om acht uur het NOS Journaal (of om 19.30 uur bij RTL 4, afhankelijk van je voorkeur) en dagelijks de actualiteitenrubriek om 22.00 uur. Vaste tijden, vaste momenten en vaste programma’s. Dat zorgt voor regelmaat en orde; de kijkers weten wat ze kunnen verwachten en wanneer het op de buis komt. Probeer dat met je blog ook te realiseren. Dus, maak een strakke planning en houd je daar aan. Dan maakt het overigens niet uit of je elke dag, drie keer per week of vier keer per maand een nieuw bericht publiceert. Zolang je publiek het maar weet.

Succesvol bloggen dankzij orde en regelmaat.
Regelmatig bloggen is een sleutel tot succes.

Tip 4 – zorg voor kwaliteit

Inderdaad, je zit met je strakke schema in een keurslijf. Daardoor bestaat het gevaar dat je berichten gaat schrijven die nauwelijks diepgang hebben en niet interessant zijn voor je doelgroep. Dat wreekt zich. Aanvankelijk krijg je nog wat krediet, maar uiteindelijk zullen je bezoekers je site de rug toe keren. Zorg dus voor kwaliteit en besteed voldoende aandacht aan de inhoud van je ‘posts’. Neem dit aspect ook mee bij het opstellen van je planning.

Tip 5 – zoek partners en medebloggers

Natuurlijk kun je proberen het allemaal alleen te doen, maar de kans bestaat dat je er dan niet in slaagt met regelmaat een nieuw bericht op je site te zetten. Schakel daarom hulptroepen in. Bied degenen die een bijdrage kunnen leveren een platform. In je netwerk zijn ongetwijfeld mensen die je willen helpen. Probeer ook eens een interview met een deskundige, schrijf een post in de vorm van ‘vraag en antwoord’ of vraag iemand dat te doen.

Inspiratie op ‘Creatief met tekst en taal’

Vanaf de start van mijn website ‘Cees van Dijk, publicist en schrijfbegeleider’ ben ik binnen mijn netwerk op zoek gegaan naar auteurs die een bericht voor het blog wilden schrijven. Mijn verzoek: beschrijf in een paar honderd woorden waarom je zo graag schrijf. Ook vroeg ik aan de mensen binnen mijn netwerk hoe ze te werk gaan als ze een boek of artikel schrijven. Dat leverde uiteenlopende en vooral interessante stukjes op die ik weer kon delen op Facebook, Twitter en andere social media. Zo kregen niet alleen de blogberichten volop aandacht, maar ging ook het aantal bezoekers van mijn website fors omhoog.

Ja, ik wil bloggen

Wil je bloggen, maar heb je geen behoefte aan het gedoe om een eigen website te onderhouden? Ik nodig je graag uit een bijdrage te leveren aan mijn blog. Waarom schrijf jij graag, tegen welke problemen loop je aan, hoe pak je het schrijven van een artikel, boek of blog aan? Stuur me een berichtje (contact) en ik laat je weten hoe je kunt publiceren op mijn website.

Geplaatst in blogtips en getagd met .