Binnenkort gaan zij de lucht in

Met een luchtballon, tijdens het Ballonfiësta Barneveld

Een mantelzorger die nacht en nacht klaar staat voor zijn ernstig ziek vrouw, iemand die vlak voor zijn pensioen op straat komt te staan, een terminaal zieke vrouw. Mensen voor wie het leven geen feest is. Eén ding hebben ze gemeen: binnenkort gaan ze allemaal de lucht in. Met een luchtballon.

Autowrak

Onlangs vroeg de redactie van de Barneveldse Krant mij of ik een serie interviews wilde maken met mensen voor wie de toekomst er niet rooskleurig uitziet. Op het moment dat ik het telefoontje kreeg, liep ik ergens ver van de bewoonde wereld in een bos. Samen met twee mannen. We waren op weg naar het graf van een Daffodil, zo’n auto met automatische transmissie waarvan er in de jaren ’60 meer dan 130.00 waren verkocht. Met een artikel in de krant hoopte de vinder het mysterie van het autowrak op te lossen.

Daffodil

Nu hadden we net wat lacherig bij het enorme gat in het bos gestaan. De fotograaf deed zijn best om een paar aansprekende plaatjes te schieten. Van enige afstand sloeg ik het tafereel gade, me ondertussen afvragend hoe ik hier een aantrekkelijk artikel van zou kunnen maken.

Veertien interviews

Terug naar die vraag van de redactie. Ik moest er even over nadenken, zei ik. Veertien interviews met mensen die weliswaar positief in het leven staan, maar het allemaal zwaar hebben. Pittige onderwerpen. Veel tijd om na te denken had ik niet en ik hakte de knoop door.

Mantelzorger

Mijn eerste twee interviews heb ik inmiddels gemaakt. En de komende weken verschijnt er in elke weekendbijlage van de Barneveldse Krant een nieuw portret. In augustus gaan de mannen en vrouwen die ik heb gesproken een ballonvaart maken. Ze hebben het verdiend.

Geplaatst in schrijfnieuws en getagd met .